Tallink Silja drar tillbaka varslet

2020-11-12

Sjöbefälsföreningen och Tallink Silja nådde i fredags, den 6 november, en överenskommelse som gjorde att Tallink Silja drog tillbaka varslet. I måndags, den 9 november, kom beskedet att regeringen förlänger stödet till korttidspermittering.

Det var i fredags den 6 november som Sjöbefälsföreningen och Tallink Silja kom överens om ett så kallat övervintringsavtal. I korthet innebär avtalet att samtliga befäl tillfälligt går ner 20 procent i arbetstid och 20 procent i lön. Efter att sjöfacken och Tallink Silja kom överens kontaktade Tallink Silja Arbetsförmedlingen och drog tillbaka sitt varsel på cirka 500 ombordanställda, varav cirka 130 befäl.
– Vi är väldigt glada och lättade över att vi äntligen kom överens och att varslet nu är tillbakadraget, säger Lennart Jonsson, ombudsman på Sjöbefälsföreningen som varit med i förhandlingarna. Det har tagit 14 förhandlingar så det har inte varit någon lätt process. Men att kunna rädda våra medlemmars jobb är utan tvekan den viktigaste uppgift vi har.
Ett av villkoren i avtalet är att det inte kan användas samtidigt som regeringen ger stöd för korttidsarbete. Och i måndags, den 9 november, kom så beskedet från regeringen som alla väntat på, att stödet för korttidspermittering förlängs till och med den 30 juni 2021, alltså en förlängning på sju månader.
 

Till alla nyheter