Vi firar kollektivavtalets dag!

2022-03-17

Den svenska modellen lever och utvecklas. Fler än 9 av 10 anställda i Sverige omfattas av kollektivavtal och har därmed pension och försäkring via jobbet. Därför firar vi Kollektivavtalet dag den 17 mars. På avtalat.se finns samlad information om tjänstepension och försäkringar som ingår för dig som privatanställd. Du kan också anmäla dig till ett av våra webbinarium för att lära dig mer.

Kollektivavtalad tjänstepension och försäkring är något fantastiskt och unikt – det är en trygghet för både arbetsgivare och anställda. Samtidigt är kännedomen låg och många upplever det krångligt. Därför har Svenskt Näringsliv, LO och PTK bildat Avtalat, som finns till för närmare tre miljoner arbetsgivare och anställda med kollektivavtal i privat sektor. Genom att samla information och tjänster för både arbetsgivare och anställda på ett ställe, får du en bättre översikt. Avtalats ambition är att alla ska förstå och uppskatta pension och försäkring via jobbet, även innan det behövs.

Detta ingår i kollektivavtalet:

  •     Att ha tjänstepension är en värdefull tillgång och en viktig del av din framtida pension. Tjänstepension innebär att du får extra pengar inbetalda till din pension, utöver den allmänna pensionen som Pensionsmyndigheten har hand om.
  •     Vid sjukdom finns ett skyddsnät som hjälper dig att hålla din ekonomi stabil när du är sjukskriven. Genom kollektivavtalet kan du få extra ersättning förutom de pengar du får från Försäkringskassan.
  •     Gör du dig illa på jobbet kan du få ersättning från Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA). Den gäller om du skadar dig på jobbet, men även på vägen till eller från din arbetsplats.
  •     Skulle du bli uppsagd kan du få extra ersättning tills du hittar ett nytt jobb. Dessutom genom omställningsstödet får du hjälp att hitta nytt jobb eller att börja studera.
  •     Om din arbetsgivare har kollektivavtal har du även en livförsäkring som heter Tjänstegrupplivförsäkring (TGL). Den ger din familj, eller andra personer du valt, pengar om du skulle dö.

På avtalat.se kan du lära dig mer om de fördelar du har med kollektivavtal. Du får information och tips om hur pension och försäkringar via jobbet fungerar, hur du själv kan påverka och hur du gör för att få ersättning. Du kan bland annat boka in ett kostnadsfritt webbinarium. Klicka här för att komma till Avtalat.

 

Till alla nyheter